Dirigent van B-Sharp

Robert Jan Kamer

Al op jonge leeftijd weet Robert Jan Kamer (1960) dat hij musicus zal worden. Op 13-jarige leeftijd is hij organist van de Gereformeerde Kerk in Woudenberg. Na het behalen van zijn VWO-diploma gaat hij dan ook naar het Stedelijk Conservatorium in Arnhem, waar hij piano studeert bij Janine Dispa-van Mever. Deze studie ruilt hij later in voor orkestdirectie (docent Lex Veelo) en in 1987 behaalt hij dit diploma. In 2008 gaat hij naar het ArtEZ Conservatorium in Zwolle, nu voor het diploma Muziekdocent 1e-graads dat hij in juni 2010 behaalt.

Sinds 1980 werkt hij met koren en orkesten door het hele land. Zijn repertoire gaat van Bach’s Matthäus Passion tot operette en musical.

In 1999 belandt hij als muzikaal leider bij Joop van den Ende Theaterproducties (nu Stage Entertainment). De volgende 10 jaar brengen hem bij vele producenten in binnen- en buitenland (o.a. Oliver!, Peter Pan, Jesus Christ Superstar, Les Misérables, Kiss of the Spiderwoman, Passion).

In 2008 wordt hij gevraagd als docent aan het Fontys Conservatorium in Tilburg bij de Mastersopleiding Klassiek Muziektheater. Dit bevalt hem zo goed, dat hij besluit zich verder te verdiepen in het lesgeven. In 2022 is hij na 14 jaar gestopt met het lesgeven aan het Conservatorium en ligt de focus qua lesgeven op zijn baan bij het Oostvaarders College in Almere waar hij zowel in de onderbouw als in de bovenbouw lessen muziek geeft.

Daarnaast is hij dirigent bij B-Sharp in Oegstgeest en geeft hij regelmatig inleidingen bij opera’s in diverse theaters en schouwburgen in Nederland. Ook dirigeert hij de tweejaarlijkse musical bij Scratch This Musical.

Af en toe is er nog een uitstapje naar het professionele circuit, zoals in 2013 Jesus Christ Superstar in Rotterdam en in 2017 Wiener Melange met o.a. Ernst Daniël Smid en een Bulgaars orkest uit de stad Russe. Momenteel zijn er gesprekken voor een revival van de musical Into the Woods dat met heel veel succes in 2003 in Amersfoort speelde.