Dirigent van B-Sharp

Robert Jan Kamer

Al op jonge leeftijd weet Robert Jan Kamer (1960) dat hij musicus zal worden. Op 13-jarige leeftijd is hij organist van de Gereformeerde Kerk in Woudenberg. Na het behalen van zijn VWO-diploma gaat hij dan ook naar het Stedelijk Conservatorium in Arnhem, waar hij piano studeert bij Janine Dispa-van Mever. Deze studie ruilt hij later in voor orkestdirectie (docent Lex Veelo) en in 1987 behaalt hij dit diploma. In 2008 gaat hij naar het ArtEZ Conservatorium in Zwolle, nu voor het diploma Muziekdocent 1e-graads dat hij in juni 2010 behaalt.

Sinds 1980 werkt hij met koren en orkesten door het hele land. Zijn repertoire gaat van Bach’s Matthäus Passion tot operette en musical. In 1999 belandt hij als muzikaal leider bij Joop van den Ende Theaterproducties (nu Stage Entertainment). De volgende 10 jaar brengen hem bij vele producenten in binnen- en buitenland.

In 2008 wordt hij gevraagd als docent aan het Fontys Conservatorium in Tilburg bij de Mastersopleiding Klassiek Muziektheater. Dit bevalt hem zo goed, dat hij besluit zich verder te verdiepen in het lesgeven.

Momenteel geeft hij les aan de Academie voor Muziek-en Musicaltheater van Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Daarnaast is hij dirigent bij B-Sharp in Oegstgeest en C.O.V. Excelsior in Katwijk en geeft hij regelmatig inleidingen bij opera’s in diverse theaters en schouwburgen in Nederland. Daarnaast dirigeert hij de tweejaarlijkse musical bij Scratch This Musical.

In juni 2016 wordt Robert Jan gevraagd als dirigent van de tournee van Wiener Melange in januari-februari 2017 met o.a. Ernst Daniel Smid; hiermee komt de liefde voor operette weer volop in zijn leven terug.